Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody jeżynowo-jogurtowe

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Lody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje.

Składniki:

Składniki:

mleko skondensowane 250 mililitrów
jogurt grecki 250 mililitrów
śmietana 30% 250 mililitrów
jeżyny 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Lody jeżynowo-jogurtowe

Jeżyny przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos jeżynowy. Pucharki do lodów (okrągłe) wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną i odrobinę jogurtu greckiego - tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią z góry i wkładam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej. Jak mamy problem żeby wyjąć z pucharka naszą kulę to wkładam na chwilę do gorącej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak