Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody brzoskwiniowe z polewą karmelową

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
mleko skondensowane 500 ml
brzoskwinie 1500 gram
cukier puder do smaku

Polewa karmelowa

cukier brązowy 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
śmietana kremówka 2-3 łyżki

Dodatkowo

wafle tortowe do lodów

Porada

Można użyć brzoskwiń z puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody brzoskwiniowe z polewą karmelową

Owoce obieram ze skórki, kroję na dwie części, usuwam pestki i miksuje na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku. Dodaję śmietanę cały czas ubijając, a na końcu wlewam mleko. Dokładnie mieszam, masę przelewam do pojemnika, przykrywam i zamrażam.
Cukier podgrzewam na patelni, uważając by się nie przypalił. Mieszam delikatnie, poruszając patelnią zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Kiedy otrzymam pożądany kolor dodaję masło, mieszam do połączenia składników. Śmietankę podgrzewam i dolewam do masy karmelowej. Wszystko mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok 2-3 minuty.
Gotowe lody nakładam za pomocą łyżki i polewam przestudzonym karmelem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 20.06.2015 22:03
domowe najlepsze
Futka 04.09.2014 13:46
Niebo dla podniebienia :)
inka2012 30.08.2014 10:12
chętne bym coś takiego zjadła
Kejti 29.08.2014 22:31
Pyszne takie domowe :-)
Jadwiga/Jaga85 29.08.2014 21:18
Pycha lody!
agnieszka214 29.08.2014 19:10
przepyszne lodziki
R'n'G Kitchen 29.08.2014 17:49
Przepyszne!
as28 29.08.2014 16:42
piękne i smaczne
Marta Ryżek-Kalkowska 29.08.2014 16:35
Bardzo smakowite :) pozdrawiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak