Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lody bakaliowe domowym sposobem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietanka kremowa 1 kubeczek
jajko 2 szt
cukier kryształ 2 łyżki
orzechy włoskie 1 garść
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: lody bakaliowe domowym sposobem

Sparzone jajka ubiłam na parze z cukrem. Gdy były już gotowe, odstawiłam je na bok do ostygnięcia. Orzechy i większe rodzynki pokroiłam drobniej. Zalałam bakalie rumem. Śmietanę ubiłam na sztywno, po czym dodałam masę jajeczną i bakalie. Delikatnie wymieszałam. Całość przelałam do zamykanego płaskiego naczynia tak by nie przenikały inne zapachy. Wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin, co jakiś czas przemieszałam dla równomiernego zamrożenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 09.02.2014 09:55
uwielbiam lody
SmacznaPyza 02.01.2014 19:18
kubeczek śmietany czyli ile dokładniej ?
Rycerz
Rycerz 02.01.2014 19:08
Ciekawy przepis
Marta17 02.01.2014 17:21
świetne lody
iwi 02.01.2014 16:59
Pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak