Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody arbuzowo-pomarańczowe.

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Takie lody można dokładnie przygotować w 15 minut plus mrożenie. Proste w wykonaniu i niedrogie. Pyszne i orzeźwiające. Do tego obłędnie pachnące cytrusami i zdrowe. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zachęcam :)

Składniki:

Składniki na lody:

arbuz 1 plaster
pomarańcza 1 sztuka
miód prawdziwy 2 łyżeczki
sok z cytryny 4 krople

Porada

Najlepiej wybrać bardzo dojrzały arbuz. Arbuza nie ważyłam, dałam tak na oko spory kawałek. Z przepisu wyszło mi 6 sztuk lodów, ale to zależy od wielkości pojemniczków. Do blendowania radzę użyć wysokiej miski.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody arbuzowo-pomarańczowe.

Wykonanie lodów z arbuza:

1

Z arbuza (wcześniej umytego i osuszonego ) dokładnie usuwamy pestki, następnie kroimy w kostkę. Arbuza nie ważyłam, użyłam taki spory kawałek.

Krok 1 - Lody arbuzowo-pomarańczowe. foto
2
Następnie pokrojonego arbuza przekładamy do miseczki w której będziemy blendować. Używamy dość wysokiej miski. Dokładnie umytą i osuszoną pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, sok przelewamy do arbuza. Dodajemy również miód i miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania.
Krok 2 - Lody arbuzowo-pomarańczowe. foto
3
Tak wykonany mus arbuzowy przelewamy do pojemniczków do mrożenia lodów, ja mus wlewałam przez gęste sitko, chciałam uniknąć ewentualnych pestek z owoców. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy, aż lody będą gotowe. Podajemy i smacznego życzę.
Krok 3 - Lody arbuzowo-pomarańczowe. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.08.2018 15:21
Genialne lody.
Babeczka35 20.08.2018 07:44
Dziękuję i polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak