Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łódeczki z cykorii nadziewane kaszą kuskus, miętą i granatem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Cykoria jest jedną z najzdrowszych sałat. Można ją jeść zarówno na surowo jak i duszoną. Doskonale nadaje się do nadziewania sałatkami. Można podawać jako danie podstawowe na kolację oraz jako przystawka na przyjęciach. Wygląda apetycznie i jest smaczna.

Składniki:

Łódeczki

cykoria 3 sztuki

Sałatka:

kasza kus-kus 1 szklanka
cebula 1 szt.
starta skórka z cytryny 1 szt.
sok z cytryny 1 szt.
oliwa 2 łyżki
pietruszka zielona 1 pęczek
mięta liście 2 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki
nasiona granatu 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Łódeczki z cykorii nadziewane kaszą kuskus, miętą i granatem

1 cykorię pokroić, a 2 rozdzielić na łódki. Cykorie podzielić na listki. Umyć, osuszyć.

Do kaszy dodajemy nieco soli, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do zaparzenia pod przykryciem na 5 minut do ostygnięcia.

Siekamy na drobno cebulę, pietruszkę, miętę i 1 cykorię i dodajemy do kaszy. Kaszę należy skropić sokiem z cytryny, a następnie doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny.
Całą sałatkę polewamy oliwą i mieszamy. Na koniec dodajemy wydrążone nasiona granatu i ponownie mieszamy.

Na liściach cykorii układamy sałatkę i formujemy ładne łódeczki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak