Przepis i sposób przygotowania na: Lizaki miodowe
Cukier,wodę i miód umieścić w garnku z grubym dnem i doprowadzić do zagotowania (gotować na średnim ogniu)mieszając od czasu do czasu.Przykryć i gotować jeszcze 2-3min.
Następnie zdjąć pokrywkę ,przyczepić termometr do rondelka,podkręcić ogień i gotować mieszając od czasu do czasu aż syrop osiągnie temp.143°C ( ja robiłam to na tzw.oko ponieważ nie posiadam termometru )
Garnek zdjąć z ognia i ostudzić go natychmiast wkładając do na chwilkę do większego naczynia z zimną wodą.
Garnek z gotowym sytopem ustawić na blacie,dodać barwnik, szybko wymieszać i formować kółka na posmarowanej blaszce ( ja wlewałam do foremki)
Wcisnąć patyczki,przykryć kropelką syropu i zostawić do zakrzepnięcia,w przepisie było kilka godzin ale mi krzepł bardzo szybko,prawie natychmiastowo :)