Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lizaki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 4 łyżki
sok malinowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lizaki

Kroki postępowania

1
W niezbyt dużym naczyniu rozpuścić sok z cukrem i cały czas mieszając smażyć do momentu, aż całość zgęstnieje i będzie przypominać karmel na koniec do masy dodać kilka kropli czerwonego barwnika dla lepszego koloru, ale to nie jest konieczne.
Krok 1 - Lizaki  foto
2
Jeśli chcemy uzyskać lizak w kształcie serca to na papierze do pieczenia należy narysować jego kształt i wylać w środku sporą ilość karmelu, okrągłe lizaki otrzymamy wylewając po łyżeczce karmelu na papier do pieczenia na wylanych lizakach od razu umieszczamy patyczki lekko je wciskając w masę.
Krok 2 - Lizaki  foto
3
Lizaki zanim całkiem zastygną musimy dowolnie ozdobić ja ozdobiłam je lukrowym pisakiem i perełkami,
następnie odstawiamy je do całkowitego zastygnięcia i stwardnienia.
Krok 3 - Lizaki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 21.06.2015 23:18
ciekawe lizaki
Kluska_87 04.05.2015 13:30
fajny pomysł
caralajna 20.02.2015 20:45
jeszcze nie robiłam lizaków w domu
IZABELA29 17.02.2015 15:13
ależ słodycz dla oczu i języka.
tytka 17.02.2015 15:01
świetny lizak
Grazyna0211 17.02.2015 12:00
bardzo fajny pomysł
Renataj 17.02.2015 11:46
Fajne - lizak bez konserwantów.
mysza75 17.02.2015 10:43
jaki fajny lizaczek
Noruas 17.02.2015 10:05
super pomysł! A wlaśnie myślałam oststnio jak zrobić lizaki, dzięki za odp :)
anilewe13
anilewe13 17.02.2015 09:11
fajne pomysłowe lizaki
Malinka 17.02.2015 08:58
Dla najmłodszych i nie tylko... :)
Internetowa Kuchnia 17.02.2015 08:41
Ale super! :)
Edith85 17.02.2015 08:38
ładnie udekorowany :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak