Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśny mech z posmakiem rumu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
jaja wiejskie 3 sztuki
cukier drobny brązowy 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szpinak mrożony 450 g
rum 3 łyżki

Krem

śmietana 30% 500 ml
galaretka cytrynowa 2 łyzeczki
mleko 3,2% 3 łyzki
cukier puder 2 łyżki
barwnik spożywczy do ciast żółty 1 tubka

Dodatkowo

granat 1 sztuka
borówka amerykańska 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Leśny mech z posmakiem rumu

Kroki postępowania

1
Wbić do miski 3 całe jajka oraz wsypać drobny cukier brązowy, zmiksować.
Krok 1 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
2
Wsypać mąkę tortową i pszenną oraz proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Krok 2 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
3
Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
Krok 3 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
5
Na końcu dodać odsączony na sitku szpinak rozmrożony, wymieszać łopatką.
Krok 4 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
6
Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Potem wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut.
Krok 5 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
7
Wystudzić ciasto szpinakowe.
Krok 6 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
8
Chłodne ciasto przekroić na połowę. Wypestkować owoc granatu.
Krok 7 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
9
Spód ciasta nasączyć białym rumem.
Krok 8 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
10
Wlać do miski zimną śmietanę i ubić mikserem.
Krok 9 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
11
Wsypać cukier puder i dalej ubijać
Krok 10 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
13
Wlać żółty barwnik spożywczy, potem dodać mleko wymieszane z galaretką cytrynową i ponownie zmiksować.
Krok 11 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
14
Część kremu wyłożyć na nasączony rumem spód. Posypać pestkami z granatu.
Krok 12 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
15
Pokruszyć i posypać częścią ciasta szpinakowego.
Krok 13 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
17
Znowu wyłożyć część kremu.
Krok 14 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
18
Ponownie posypać pestkami z granatu.
Krok 15 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
19
Znowu pokruszyć ciasto szpinakowe na krem. Dodatkowo położyłam jeszcze borówki amerykańskie.
Krok 16 - Leśny mech z posmakiem rumu foto
20
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego !
Krok 17 - Leśny mech z posmakiem rumu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 30.03.2016 09:30
Prawdziwe pyszności :)
Magda60 29.03.2016 23:54
ladnie wygląda , skusiłabym się na niego
Renataj 29.03.2016 23:02
Pięknie się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak