Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lepki piernik Nigelli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
miód sztuczny 200 gram
melasa 200 gram
cukier trzcinowy 125 gram
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
imbir starty 2 łyżeczki
goździki mielone 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
woda letnia 2 łyżki
mleko 250 ml
jajko 2 łyżki
mąka 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lepki piernik Nigelli

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż formę ok. 30x20cm i 5cm głębokości) papierem do pieczenia. W rondlu ustawionym na najmniejszym ogniu roztop masło, dodaj cukier, miód, melasę, imbir mielony i świeży, cynamon oraz goździki. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko, jajka i sodę wymieszaną w wodzie. Wsyp mąkę i dokładnie ucieraj, aż nie będzie w cieście grudek. Przelej ciasto do formy i piecz 45−60minut, aż urośnie i zestali się na wierzchu. Ostudź piernik na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.11.2012 19:43
ciekawy i pyszny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak