Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwiec ekspresowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 1 szklanka
cukier wanilinowy 16 gram
mąka tortowa 2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
jabłko 5 czerwone
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 3/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwiec ekspresowy

Jajka należy roztrzepać.
Jabłka obrać i pokroić drobniej lub w kostkę, wrzucić do miski i zasypać kolejno wg listy podanych składników.
Nie mieszać tylko przykryć i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
Moja blaszka miała wymiary 22/30 cm, ale była troszeczkę za duża, pewnie tortownica 24cm byłaby lepsza.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180st na ok. 30 minut, spr. patyczkiem. Ciasto jest ciężkie i wilgotne ale bardzo smaczne.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.02.2014 00:42
Dobry placek.
Grazyna0211 23.02.2014 17:00
szybkie i smaczne ciasto
andrej 14.02.2014 09:50
Znam te ciasto pod nazwą " Jabłecznik włoski"
Maria 70 12.02.2014 22:00
Lubię takie leniwce.
kaprysiek 12.02.2014 21:11
Faktycznie szybkie, o to chodzi.
Czyki 12.02.2014 20:40
Dobre i szybkie ciasto:)
Stenka 12.02.2014 19:51
robię to ciasto, ale ja nie zostawiam jabłek z cukrem, tylko od razu robię ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak