Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"leniwa" strucla makowa...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 1 puszka
drożdże świeże 35 gram
cukier 4 łyżki
mąka tortowa 1/2 kg
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 1/2 kostki
sól - szczypta
mleko letnie 3/4 szklanki
kruszonka
mąka pszenna 5 łyżek
cukier 4 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki
lukier - w opisie

Przepis i sposób przygotowania na: "leniwa" strucla makowa...

drożdże posypać cukrem i rozetrzeć wszystko widelcem

przesianą mąkę wsypać do miski, tłuszcz stopić i ostudzić do letniego

dodać pozostałe składniki i drożdże i wyrabiać mikserem spiralami lub w robocie z 10 minut

wyrobione ciasto owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki

następnego dnia ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm

na cieście na środku rozsmarować masę makową z puszki zostawiając puste brzegi ciasta

brzegi ciasta połączyć na środku masy makowej, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką

piec w 200C około 45 minut

upieczoną struclę polukrować = cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęstą masę

makowe ciasta lubimy nie tylko na święta........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 29.07.2013 16:01
przyjmuję każde ciasto z makiem,uwielbiam,super strucla
Alex_M 09.07.2013 14:07
swietna! podoba mi sie!
Halina14 06.07.2013 09:58
makowe ciasta bardzo lubię ,tylko maku w puszce nie kupuję
fotoviderek 06.07.2013 09:56
Uwielbiam makowe ciasta :)
Olga_SK 05.07.2013 17:48
Lubię "leniwe" ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak