Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemon curd

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryny 3 sztuki
cukier drobny 150 g
masło 100 g
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Lemon curd

1. Cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą) i wycisnąć sok (uważać, aby nie dostały się pestki).
2. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać jajka na parze razem z cukrem przez ok. 3 minuty. Dodać sok i skórkę z cytryn i dalej ubijać trzepaczką, aż masa stanie się gęsta (ok. 7 minut).
3. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka, ostudzić krem i mocno go schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak