Przepis i sposób przygotowania na: Lekki jabłecznik z bitą śmietaną
Sposób przygotowania
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią.
Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut.
Żelatynę zalać resztą zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać.
Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, rozgotować.
Do gorącego musu wlać płynną żelatynę i wsypać galaretkę w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.
Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na ciasto.