Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 2 duże sztuki
seler korzeń ok. 50 gram
por ok. 50 gram
ziemniaki 4-5 średnich sztuk
olej do smażenia
mrożony zielony groszek 2 szklanki
woda 1,5 litra
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
przyprawa do zup w płynie 3 łyżki
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami

Kroki postępowania

1
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 1 - Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami foto
2
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić do niego warzywa. Smażyć ok. 10 minut, co chwilę mieszając.
Krok 2 - Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami foto
3
Do podsmażonych warzyw dodać mrożony groszek, trochę soli i pieprzu, wlać wodę. Zagotować.
Krok 3 - Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami foto
4
Mięso (użyłam zmielonej szynki) dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem.
Krok 4 - Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami foto
5
Z mięsnej masy formować maleńkie kuleczki (o średnicy ok. 1 cm), wrzucać je do gotującej się zupy.
Krok 5 - Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami foto
6
Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 6 - Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

probofka 14.05.2013 20:46
apetyczna mniam
magdziorka6 14.05.2013 17:28
lekka i pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak