Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazania z domowym makaronem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron

mąka pszenna 400 g
woda ciepła 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól

nadzienie

pieczarki 500 g
szpink 400 g
wątróbka drobiowa 400 g
śmietana 18 proc 300 g
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
tymianek

sos

śmietana 18 proc 150 g
woda 150 g
ser żółty 300 g
sól
pieprz
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: lazania z domowym makaronem

Kroki postępowania

1
mąkę przesiać, zrobic zagłębienie wbić jajo i wlać wodę , posolić i zagnieść, rozwałkować, pociąć na plastry
Krok 1 - lazania z domowym makaronem foto
2
wodę zagotować , posolić i obgotować plastry makaronu przez około trzy minuty, obgotowane przelać zimną wodą
Krok 2 - lazania z domowym makaronem foto
3
pieczarki pokrojone w plastry podsmażyć na oleju , doprawić solą , pieprzem i tymiankiem dodać 1/3 śmietany
Krok 3 - lazania z domowym makaronem foto
4
na oleju przesmażyć szpinak, dodać zmiażdżony czosnek, 1/3 śmietany i doprawić solą i pieprzem
Krok 4 - lazania z domowym makaronem foto
5
watróbke oprószyc mąką i usmazyć na oleju na koncu doprawić solą i pieprzem dodać resztę śmietany
Krok 5 - lazania z domowym makaronem foto
6
na blaszkę wylewamy część sosu z pieczarkami, przykrywamy plastrami makaronu
Krok 6 - lazania z domowym makaronem foto
7
następnie pieczarki-makaron-wątróbka-makaron-szpinak plastry sera i makaron
Krok 7 - lazania z domowym makaronem foto
8
całość zalewamy śmietaną wymieszaną z wodą i doprawioną solą , pieprzem i tymiankiem
Krok 8 - lazania z domowym makaronem foto
9
pieczemy 40 minut w 180 stopniach, podajemy z sezonową surówką
Krok 9 - lazania z domowym makaronem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak