Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 1 kg
cebula 2-3 sztuki
zioła 0.5 łyzeczki
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyzeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
makaron lasagne 2\3 opakowania
sok pomidorowy 800 ml
szpinak świeży 0,5 opakowania
ser żółty 0,5 kostki

beszamel

masło 1\3 kostki
mąka 3 łyzki
mleko 2% 0,5 litra
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1\3 łyzeczki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Krok 1 - Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku foto
2
Cebulę podsmażamy na oleju , następnie dodajemy zmielone mięso-z szynki.
Krok 2 - Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku foto
3
Do podsmażonych składników dodajemy przyprawy: zioła Małgosi, pieprz , czosnek granulowany oraz wlewamy 1\3 soku pomidorowego.
Krok 3 - Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku foto
4
W rondelku roztapiamy masło , dodajemy mąkę- mieszamy składniki. Następnie dodajemy : gałkę , sól i pieprz i całość zalewamy zimnym mlekiem. Mieszamy aż beszamel zgęstnieje .
Krok 4 - Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku foto
5
Na dno naczynia do zapiekania układamy makaron . Następnie nakładamy porcję mięsa.
Krok 5 - Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku foto
6
Na mięsie układamy umyty i pokrojony na mniejsze kawałki świeży szpinak oraz porcję beszamelu.
Krok 6 - Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku foto
7
Czynność z warstwami powtarzamy do momentu wyczerpania składników. Każdą warstwę podlewamy sokiem pomidorowym.
Krok 7 - Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku foto
8
Lazanie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia lazanie obsypujemy potartym żółtym serem i wstawiamy jeszcze raz na chwile do piekarnika aby ser się rozpuścił. Smacznego :)
Krok 8 - Lazania z dodatkiem świeżego szpinaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 11.12.2014 14:28
Na pewno smaczna, chętnie bym zjadła :)
Kluska_87 11.12.2014 13:30
pyszny obiad
Stenka 11.12.2014 12:24
smaczne danie
Beatris 11.12.2014 12:19
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak