Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwe pierniki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dag
cukier 0,5 szklanki
miód 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 opakowania
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
mąka pszenna 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwe pierniki

Rozpuścić w garnku miód, cukier i mało po wyłączeniu palnika dodać sodę i wymieszać, odstawić do wystudzenia ( radzę robić w większym garnku bo się pieni)
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika, dodać jajko i miód, zagnieść ciasto które schłodzić około godziny w lodówce.
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wyciąć kształt pierników i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec w 180st około 8 minut po upieczeniu wystudzić ozdobić lukrem.
Lukier do dekoracji pierniczków jest najlepszy gęsty przygotowany z utartego z cukrem pudrem białka i kilku kropli soku z cytryny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 14.12.2015 12:18
apetyczne, idealne na Święta
Zdzisław 13.01.2015 09:10
takie słodkości to lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak