Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaszone ogórki domowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 10 kg
sól kamienna 1,5-2 łyżki na słoik
koper
czosnek 1 główka
chrzan 2 korzenie
liście dęb i/lub wiśni

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaszone ogórki domowe

Kroki postępowania

1
Ogórki gruntowe moczymy w zimnej wodzie i dokładanie je myjemy. Słoiki uzupełniamy do połowy ogórkami. Do każdego ze słoików dodajemy kilka sztuk pieprzu ziarnistego, ziela i liść laurowy. Następnie dodajemy po 0,5- 1 ząbek czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Dodajemy również wcześniej umyty koper. Po kawałku na każdy słoik. Jeśli chcemy możemy również dodać do każdego ze słoików liście wiśni lub dębu. Nadają one naszym ogórkom zupełnie innego smaku.
Krok 1 - Kwaszone ogórki domowe foto
2
Ja do części słoików dodaję liście dębu, a do kilku wiśni. Słoiki dopełniamy ogórkami. Odmierzamy wodę( około 6,5 litra lub więcej). Przegotowaną i przestudzoną wodę łączymy z solą kamienną i dobrze mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki i szczelnie zakręcamy. Następnie odstawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie możemy je dodatkowo pasteryzować.
Krok 2 - Kwaszone ogórki domowe foto
3
Smacznego :)
Krok 3 - Kwaszone ogórki domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 19.05.2013 17:29
bardzo smaczne
Wafelek2601 23.01.2013 13:06
Pyszne domowe ogóreczki
Iwusia 10.11.2012 23:38
podobnie robię, więc mogę powiedzieć, że wychodzą pyszne :)
Paweł29 25.08.2012 22:35
Świetne.
Marcela 02.08.2012 22:41
ślinka cieknie uwielbiam szczególnie małosolne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak