Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z oliwkami i cukinią
Ćwiartki z kurczaka płuczemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy pozostałe składniki na marynatę. Wsadzamy kurczaka i dobrze go nacieramy. Chowamy do lodówki na 2 godziny.
Grillujemy ok. 45-50 minut.
Kurczaka można upiec też w piekarniku.
Przygotowanie sosu z cukinią i oliwkami:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebule drobno siekamy i podsmażamy aż się zeszli. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki lub jeśli jest duża w ćwiartki. Dodajemy do cebuli i zalewamy wywarem. Dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy opłukane oliwki, kurkumę i śmietankę. Gotujemy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i posypujemy tymiankiem.
Przygotowanie frytek z piekarnika:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą. Wsypujemy frytki, które solimy i posypujemy tymiankiem. Mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok. 50-60 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie żeby frytki się przyrumieniły.
Kurczaka podajemy z sosem i frytkami.