Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pomarańczowo-estragonowym
2. W czasie kiedy mięso w lodówce chwyta smak, obieramy i kroimy cebulę. Obieramy pomarańcze i wyciskamy z nich sok. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Nie traktujmy go jednak zbyt mocno ogniem, bo później i tak będzie duszony w sosie. Po usmażeniu wyjmujemy kurczaka z patelni, a na pozostały po nim tłuszcz wrzucamy cebulę, która pięknie nam się podsmaży i nabierze wyjątkowego smaku. Po kilku minutach wlewamy bulion.
3. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oczywiście grubo posiekanym (jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami świeżego estragonu) bądź roztartym w dłoniach (dzięki rozcieraniu ziół w dłoniach wydobywamy ich cudowny aromat) estragonem. Na koniec dodajemy śmietanę, podgrzewamy wszystko tak długo, by sos nieco zgęstniał, czyli jakieś 7-10min.
4. Podajemy z makaronem, w moim przypadku padło na farfalle, posypane bruschettą.
więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/