Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie pieprzowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 3 szt
cytryna 1 szt
czosnek 3 ząbki
tymianek 3 gałązki
masło 30 g
mąka pszenna 1 łyżka
olej 50 ml
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pieprzowym

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ).

Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.

Wkładamy nasze mięso.

Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek.

Całość skrapiamy resztą oleju.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.

Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając.

Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa.

Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką.

Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 21.01.2014 08:12
Super danie
Patriszja
Patriszja 20.01.2014 22:18
smaczne to ;)
treonina 20.01.2014 22:17
ładnie wygląda :-)
Renataj 20.01.2014 21:32
Zapowiada się bardzo smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak