Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie miodowym
1. Udka kurczaka umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie mięso dokładnie natrzeć przyprawą do kurczaka Prymat, solą, pieprzem. Można odstawić na jakiś czas, żeby mięso przeszło smakiem przypraw.
2. Czerwoną i żółtą paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
3. Przygotować sos: pieprz, przyprawę do kurczaka oraz sól wsypać do miseczki. Dodać ketchup i całość starannie wymieszać. Następnie dolać oliwę oraz miód, po czym wszystkie składniki połączyć.
4. Udka kurczaka zanurzyć w sosie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mięso obłożyć pokrojoną w kostkę kolorową papryką. Całość polać resztą sosu, który pozostał w miseczce.
5. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec udka w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Gotową potrawę ułożyć na talerzach. Tak przyrządzone udka podać z pomidorem i serem mozzarellą pokrojonym w plastry i ułożonym na liściach sałaty. Udekorować świeżą bazylią.