Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie miodowym

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Danie świetnie się sprawdza na wspólnych kolacjach z rodziną. Soczysty kurczak z warzywami wszystkim smakuje. Rozpływa się w ustach.

Składniki:

udka kurczaka 1.5 kg
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
ketchup pikantny 6 łyżek
miód 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 łyżka
pomidor 3 szt.
mozzarella w kulkach 3 szt.
bazylia świeża 3 gałązki
sałata lodowa 7 liści

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie miodowym

1. Udka kurczaka umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie mięso dokładnie natrzeć przyprawą do kurczaka Prymat, solą, pieprzem. Można odstawić na jakiś czas, żeby mięso przeszło smakiem przypraw.

2. Czerwoną i żółtą paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.

3. Przygotować sos: pieprz, przyprawę do kurczaka oraz sól wsypać do miseczki. Dodać ketchup i całość starannie wymieszać. Następnie dolać oliwę oraz miód, po czym wszystkie składniki połączyć.

4. Udka kurczaka zanurzyć w sosie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mięso obłożyć pokrojoną w kostkę kolorową papryką. Całość polać resztą sosu, który pozostał w miseczce.

5. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec udka w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Gotową potrawę ułożyć na talerzach. Tak przyrządzone udka podać z pomidorem i serem mozzarellą pokrojonym w plastry i ułożonym na liściach sałaty. Udekorować świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak