Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po seczuańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
mąka kukurydziana 2 łyżki
olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sos sojowy ciemny 5 łyżek
biały ocet winny 1 i 1/2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
woda 1/4 szklanki
dymki ze szczypiorkiem 3 sztuki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po seczuańsku

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woreczka razem z mąką kukurydzianą i potrząsamy do czasu, aż wszystkie kawałki mięsa będą dokładnie oblepione przez mąkę.
Krok 1 - Kurczak po seczuańsku foto
2
Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
Krok 2 - Kurczak po seczuańsku foto
3
Wodę mieszamy z sosem sojowym i octem . Wlewamy do kurczaka, dodajemy cukier i roztarty czosnek. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu.
Krok 3 - Kurczak po seczuańsku foto
4
Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki dymki razem ze szczypiorkiem i ponownie dusimy 2-3 minuty. Doprawiamy chili i podajemy z ryżem.
Krok 4 - Kurczak po seczuańsku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 05.11.2016 16:36
smaczne danie z kurczakiem
Madzai 05.11.2016 13:55
Pyszności.
Stenka 05.11.2016 12:26
smaczne danie
KORAL 05.11.2016 00:10
Bardzo smacznie :)
edytazaw89@wp 04.11.2016 21:58
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak