Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na parze z konfiturą z czerwonej cebuli, DS XX odc. 30

3.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie domowej konfitury z czerwonej cebuli to pomysł na ciekawy obiad! Nie potrzeba tu wymyślnych składników, aby stworzyć iście restauracyjne danie. 

Składniki:

Kurczak:

pierś z kurczaka 4 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżka
olej 1 łyżka
cebula 1 sztuka
pieczarki 150 g
wino białe wytrawne 2 łyżki
śmietanka 18% 40 g
ser żółty 3 plastry
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Konfitura z czerwonej cebuli:

olej 2 łyżki
cebula czerwona 2 duże sztuki
ocet winny czerwony 120 ml
cukier trzcinowy
Żurawina klasyczna Smak 2 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat łyżeczki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na parze z konfiturą z czerwonej cebuli, DS XX odc. 30

Konfitura z czerwonej cebuli staje się coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. Z łatwością można przygotować ją w domu! Szczególnie pyszna jest z dodatkiem żurawiny, która nadaje jej słodko-kwaśny smak. W tym przepisie w towarzystwie aromatycznego kurczaka stanowi świetny pomysł na obiad!

Jak przygotować kurczaka i konfiturę z czerwonej cebuli?

1

Cebulę, czosnek i pieczarki bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy tymiankiem i wlewamy odrobinę wina, lekko podgrzewamy i parujemy wino. Po chwili wlewamy śmietankę 18% i wolno gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Mieszamy aby ser się rozpuścił. 

2

Piersi z kurczaka nacinamy w połowie. Środek posypujemy solą i Papryką słodką Prymat i wykładamy farsz. Wbijamy wykałaczki aby mięso nie otwierało się podczas pieczenia. Doprawiamy na wierzchu solą i Lubczykiem Prymat. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku funkcja termoobieg, czas 12 minut, temperatura 160 stopni.

3

Czerwoną cebulę siekamy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na wolnym ogniu. Wsypujemy cukier trzcinowy i wlewamy ocet. Doprawiamy suszonym rozmarynem. Wolno podgrzewamy aż cebula będzie miękka. Dodajemy Żurawinę Smak, mieszamy i krótko podgrzewamy. 

4

Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (wyjmujemy z niego wykałaczki). Nakładamy na talerz konfiturę z cebuli i faszerowanego kurczaka. Dekorujemy gałązkami świeżych ziół.

Takie danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie! Możesz wykorzystać ten przepis także przy przygotowywaniu romantycznej kolacji - druga połówka będzie zachwycona. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak