Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak miodowo-musztardowy zapiekany w piwie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 szt
piwo 1 szklanka
musztarda 1 lyzka
miód 1 lyzka
olej 2 lyzki
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 lyzeczki
tymianek 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak miodowo-musztardowy zapiekany w piwie

Kroki postępowania

1

Ćwiartki umyć, osuszyć, włożyć do miski. Oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Krok 1 - Kurczak miodowo-musztardowy zapiekany  w piwie foto
2

Następnego dnia udka włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować miodem, musztardą i olejem.
Krok 2 - Kurczak miodowo-musztardowy zapiekany  w piwie foto
3

Oprószyć tymiankiem. Wlać piwo i przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 80-90 minut do miękkości mięsa.
Krok 3 - Kurczak miodowo-musztardowy zapiekany  w piwie foto
4

Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić mięso.
Krok 4 - Kurczak miodowo-musztardowy zapiekany  w piwie foto
5

Gotowe ćwiartki przekroić na pół, podawać z surówką
Krok 5 - Kurczak miodowo-musztardowy zapiekany  w piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 22.10.2015 15:08
świetny przepis
Maridka19 10.07.2015 10:34
Pyszna propozycja na obiadek .
Róża1 10.07.2015 01:22
bardzo smaczny !!!!!!!!!
Bernadeta1 09.07.2015 20:52
pyszny jest taki kurczak
IKrakowianka 09.07.2015 19:06
super mięsko
Justi2401 09.07.2015 19:05
Uwielbiam tak przygotowane nóżki z kurczaka :) pycha!
agnieszka214 09.07.2015 18:16
lubei tak zapiekane kurczaki
Renata9 09.07.2015 17:50
Smaczny kurczaczek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak