Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak Indonesia w płatkach migdałowych

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
papryka czerwona 2 sztuki (długiej)
cebula czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 mały peczek
pomidory krojone z puszki 1 puszka
curry 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka (indonezyjskiego)
ksylitol 2 łyżeczki
sól i pieprz
płatki migdałowe
olej do smażenia

Porada

Podajemy z ryżem, makaronem, świeżym pieczywem lub indonezyjskimi placuszkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Indonesia w płatkach migdałowych

Propozycja na aromatycznego i wyrazistego w smaku kurczaka z dodatkiem warzyw, intensywnych przypraw i płatków migdałowych. Danie świetnie sprawdza się o tej porze roku, gdyż działa rozgrzewająco i pobudzająco.

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krążki - dodajemy do cebuli i dusimy na małym ogniu.

W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy al dente pokrojone w półplasterki marchewki, a na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i posypane łyżeczką curry.

2. Kiedy warzywa się podduszą, dodajemy do nich delikatnie zarumienionego kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: 1 łyżeczkę curry, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, rozmaryn, pieprz cayenne, 2 łyżeczki cukru brzozowego oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Całość zalewamy pomidorami krojonymi z puszki i dusimy wszystko około 5 minut.

Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odcedzoną marchewkę i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość w razie konieczności doprawiamy solą.

Gotową potrawkę posypujemy płatkami migdałowymi.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 17.01.2015 10:36
Smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak