Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Indonesia w płatkach migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krążki - dodajemy do cebuli i dusimy na małym ogniu.
W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy al dente pokrojone w półplasterki marchewki, a na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i posypane łyżeczką curry.
2. Kiedy warzywa się podduszą, dodajemy do nich delikatnie zarumienionego kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: 1 łyżeczkę curry, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, rozmaryn, pieprz cayenne, 2 łyżeczki cukru brzozowego oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Całość zalewamy pomidorami krojonymi z puszki i dusimy wszystko około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odcedzoną marchewkę i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość w razie konieczności doprawiamy solą.
Gotową potrawkę posypujemy płatkami migdałowymi.
Życzę smacznego! :)