Przepis i sposób przygotowania na: Kulki rybne w zalewie słodko-kwaśnej
1. Rybę po rozmrożeniu mielimy razem ze śledziem, obraną cebulą i czosnkiem.
2. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w mleku. Dodajemy jajka oraz bułkę tartą.
3.Doprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy do połączenia składników.
4. Z masy formujemy nie duże kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Zalewa:
1. Część cukru wsypujemy do garnka, aby się rozpuścił - robimy karmel.
2. Gdy karmel gotowy powoli wlewamy wodę cały czas mieszając oraz łyżkę soli.
3. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę, pozostały cukier oraz przyprawy.
4. Po zagotowaniu dodajemy ocet. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
5. Letnią zalewą zalewamy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce.
6. Po 3 dniach kulki gotowe do spożycia (w zależności, jakie kto lubi).