Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki z dorsza

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zamiast tradycyjnych dużych kotletów, polecam przygotować małe kuleczki. Ryby są zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej, a te będą w sam raz na raz.

Składniki:

Masa rybna:

filet z dorsza 1 kg
kajzerka 1 sztuka
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Farsz:

szczypiorek 1 pęczek

Dodatkowo:

olej do smażenia 125 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki z dorsza

Dorsza rozmrozić, pokroić na drobne paski, przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do ryby.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z rybą i bułką.
Za pomocą blendera, wszystko dokładnie zmiksować.
Następnie wbić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić.
Z masy rybnej formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę szczypiorku, dobrze skleić i uformować okrągłą kulkę.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.
Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 20.02.2019 13:33
Smakowite te kuleczki : )
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:13
Takie kuleczki lubię wkładać do zalewy octowej. Pyszności.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak