Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki maślano-krówkowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Do 25 sztuk

masa krówkowa 200 gram
masło 50 gram
herbatniki 220 gram

Dodatkowo

wiórki kokosowe
orzechy

Porada

Postanowiłam wykorzystać resztę masy krówkowej i stworzyłam pyszne, rozpływające się w ustach pralinki maślano-karmelowe/krówkowe. Są rewelacyjne w smaku i niezwykle proste w przygotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki maślano-krówkowe

Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować.
Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut.
(Aby masa mniej się kleiła.)
Następnie z masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei i dokładnie) w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach.
Pralinki ponownie schłodzić i przechowywać w lodówce.

(*) Masy krówkowe są różne. Moja stojąc w lodówce - nie była twarda, więc użyłam około 220g ciastek (lekkich). Jeśli Wasza po schłodzeniu jest bardziej stężała - możecie użyć odrobinę mniej.
Należy pamiętać, aby w kulkach nie przeważały herbatniki i nie były one zbyt suche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:26
sa genialne.
dodi 07.02.2018 19:54
Pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak