Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kufeto z wyspy Santorini Teo Vafidis

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 500 g
miód 1 kg
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 szt.
cynamon 1 kawałek
Metaxa 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kufeto z wyspy Santorini Teo Vafidis

Teo Vafidis poleca:
Migdały zblanszować i obrać ze skórki, a następnie rozdzielić na połówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Przełożyć je do garnka i dodać ⅓ kg miodu, gałkę muszkatołową w całości i cynamon w kawałku. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż nabiorą ciemnego, brązowego koloru. Kiedy będą wystarczająco upieczone, dodać metaxę i pozostały miód, mieszając bardzo szybko i dokładnie. Kiedy się zagotują, zdjąć z ognia, usunąć gałkę muszkatołową i cynamon. Całość przelać na półmisek i nie ruszać, aż wystygnie. Goście nabierają sobie niewielką ilość za pomocą widelczyka
lub łyżeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 05.09.2014 21:40
Ciekawy przepis i piękne zdjęcie!!
Ola1984 05.09.2014 20:40
Fantastycznie wygląda :)
Kolorowa 05.09.2014 19:26
bardzo ciekawe
caralajna 05.09.2014 17:47
oh musi być pyszne, śliczne zdjęcie
Christopher 05.09.2014 16:19
Ulubiony przysmaczek mojej Żony.
cukiereczek 05.09.2014 14:59
ciekawy przepis
Pyszota 05.09.2014 14:49
super przepis
Adamorek 05.09.2014 13:10
takie egzotyczne smaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak