Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszonka maślana ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 120 g
cukier 100 g
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszonka maślana ze śliwkami

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dosypujemy też cukier. Dodajemy mocno schłodzone masło i żółtko. Siekamy wszystko razem i lekko wyrabiamy.

Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Ciasto dzielimy na dwa kawałki. Jeden sporo większy.

Na dno blaszki wrzucamy kawałki cista i lekko przyklepujemy. Na nim układamy śliwki i posypujemy resztą rozkruszonego ciasta.

Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy góra - dół przez ok 45 minut, aż ciasto będzie złociste.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak