Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUPNIK JARSKI Z GRZYBEM

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 7 sztuk
por 1/2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
grzyby suszone 50 gram
kasza jęczmienna 5 łyżek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
koperek 1 pęczek
mąka 1 łyżka
śmietana 12% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: KRUPNIK JARSKI Z GRZYBEM

Marchew, pietruszkę seler oczyszczam, wkładam do garnka, dodaję por, zalewam zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu. W trakcie gotowania zbieram szumy. Do garnka dodaję ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe.
Kaszę płuczę na sitku, po czym dodaję do zupy. Grzyby oczyszczam, po czym zalewam wrzątkiem. Grzyby kroję w paski, a następnie dodaję do zupy. Do zupy dodaję także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kiedy warzywa będą miękkie wyjmuję je, kroję je i ponownie dodaję do zupy. Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję śmietanę połączoną z mąką i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję jeszcze posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 27.09.2015 15:34
Smaczniutka zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak