Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 sztuka
skrzydełka kurczaka 4 sztuki
ziemniaki 10-12 sztuk
marchew 5 sztuk
pietruszka 3 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 ząbki
kasza jęczmienna 1,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
przyprawa do potraw Kucharek ok 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda ok 4,5 l

Porada

W sezonie najlepiej smakuje z młodymi warzywami.

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik

Kroki postępowania

1
1. Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wrzucamy do dużego garnka i gotujemy. Gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, por, pęczek natki zwinięty recepturką, obraną i przekrojoną wzdłuż na pół pietruszkę, przekrojony na pół obrany seler, opaloną na palniku cebulę i obrane i podzielone na połówki ząbki czosnku. Gotujemy 30 minut.
Krok 1 - Krupnik foto
2
2. Po tym czasie wrzucamy obraną marchewkę, gotujemy 10 minut. Wyjmujemy mięso, seler, pietruszkę i por z garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawę uniwersalną i pieprz. Wrzucamy opłukaną kaszę i energicznie chwilę mieszamy, by się nie posklejała. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.
Krok 2 - Krupnik foto
3
3. Ze skrzydełek i porcji obieramy mięso, dorzucamy do gotującej się zupy. Zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze przyprawą uniwersalną i pieprzem.
Krok 3 - Krupnik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 16.04.2015 22:04
pyszna,moja ulubiona zupa
Babeczka35 16.04.2015 18:10
Pyszna zupka:)
gosia561 16.04.2015 17:33
pyszny jesttaki domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak