Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z brzoskiwniami i budyniem

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 250 g
jajko 3 sztuki
cukier waniliowy 32 g
cukier drobny 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
śmietana 18 proc 2 łyzki
masa
mleko 1 litr
cukier drobny 2 łyzki
brzoskwinie w puszce 1 sztuka
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z brzoskiwniami i budyniem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Na stolnicę lub do dużej michy wsypać przesianą mąkę pszenną dodać proszek do pieczenia,cukier,wbić jajka,dodać śmietanę oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto.Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta po czym wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę standardową .
Krok 1 - Kruche z brzoskiwniami i budyniem foto
2
Masa: Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka ,resztę zagotować z dwoma łyżkami cukru,następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu do uzyskania gładkiego kremu.po czym budyń lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .

Brzoskwinie osączyć na sicie z syropu pokroić w dość grubą kostkę ,po czym ułożyć równomiernie na budyniu lekko dociskając. Na brzoskwinie pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* i piec około 45 minut.
Krok 2 - Kruche z brzoskiwniami i budyniem foto
3
Brzoskwinie osączyć na sicie z syropu pokroić w dość grubą kostkę po czym ułożyć równomiernie na budyniu lekko dociskając. Na brzoskwinie pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* i piec około 45 minut.
Krok 3 - Kruche z brzoskiwniami i budyniem foto
4
Gotowe ciasto przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Krok 4 - Kruche z brzoskiwniami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 16.04.2014 12:01
kusząca propozycja
pawlito 10.04.2014 08:46
apetycznie wygląda
Iwusia 06.04.2014 18:32
bardzo smakowite ciasto
Motorek 03.04.2014 20:48
bardzo dobre ciasto
romanrafal
romanrafal 27.03.2014 16:22
niebo w gębie,poezja
Klausia 09.03.2014 16:08
smaczne to! :)
Habibi 11.05.2013 08:22
Bardzo lubimy takie ciacho :) U nas się nazywa "uśmiech teściowej" i robimy z jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami...
migotka28 30.04.2013 22:42
super ciacho wygląda prawie jak karpatka
mysza75 29.04.2013 13:23
Jakie fajne ciacho zjadłabym całą blachę
Poison1988 29.04.2013 11:16
wygląda wybornie chętnie wypróbuję :)
iziona 29.04.2013 08:01
To ciasto wyglada bajecznie:)
monisia1977 29.04.2013 06:35
super ciacho
2milutka 28.04.2013 21:03
Dziękuję!!!!!
misia53 28.04.2013 20:27
świetnie wygląda , smaczne
alaaa 28.04.2013 20:25
ale pysznie wygląda,
czekoladka_m 28.04.2013 20:14
Bardzo apetycznie się prezentuje;)
Magula 28.04.2013 19:26
pysznosci, nic tylko sie zajadac
muffina 28.04.2013 18:52
Lubię wyszukane rzeczy ale tradycyjne ciacho jednak jest niesamowite:)
Konczi 28.04.2013 17:16
uwielbiam Twoje potrawy, prezentujesz je mistrzosko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak