Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z kajmakiem.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka krupczatka 3 szklanki
masło lub margaryna 25 dag
cukier puder 6 łyżek
mleko 4 łyżki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta
cukier waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo

masa kajmakowa 20 dag
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Z przepisu wyszło mi 24 rogaliki. Ciasto należy delikatnie wałkować i zawijać ponieważ jest bardzo kruche.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z kajmakiem.

1.Do miski dajemy suche składniki,następnie rozcieramy je opuszkami palców z masłem,aż powstaną małe grudki,wbijamy jajko i wlewamy mleko.Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na 6 trójkątów.Na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy formując rogaliki.
3.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 12.04.2017 22:01
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 22:58
Super wypiek.
Babeczka35 15.03.2015 07:43
Dziękuję.:)
wwwiolka 14.03.2015 23:53
Bardzo fajny przepis.
Babeczka35 14.03.2015 22:08
Dziękuję:)
smakoszek 14.03.2015 20:03
pysznie wyglądają:)
Wiktoria29 14.03.2015 19:36
bardzo ciekawe rogaliki
IKrakowianka 14.03.2015 19:13
pyszne rogaliki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak