Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pyszności

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka 0,5 kg
margaryna 1 mleczna
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana ok 3/4-1 szklanki

DODATKOWO

marmolada do przełożenia
jajko do smarowania
cukier kryształ do posypania (gruba rafinada)

Porada

Niezwykle proste, pyszne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy oraz jako słodka przekąska w ciągu dnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pyszności

Mąkę siekamy z margaryną, dokładamy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego grzebyki oraz rogaliki. Przed włożeniem do piekarnika ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy grubym cukrem ( Gruba rafinada). Pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 15 minut).

Grzebyki:
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Na całej długości dłuższego boku nakładamy marmoladę i zwijamy w rulon. Sklejamy boki. Nożem tniemy rulon na odcinki około 5 cm. nacinamy je delikatnie z jednej strony i lekko zawijamy.

Rogaliki.
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Tniemy pas szerokości około 5 cm i wycinamy z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.01.2015 00:30
Prosto i smacznie.
Ola1984 23.01.2015 20:29
Uwielbiam takie ciacha dawno ich nie jadłam :)
Anna133 23.01.2015 20:19
proste a jekie pyszne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak