Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche jabłkowo - morelowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
cukier kryształ 1/2 szklanki
masło 200 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
jabłka 4 sztuki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
morele z puszki 1 puszka
budyń waniliowy 1 torebka
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche jabłkowo - morelowe

Z żółtek, mąki krupczatki, cukru, masła oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.

Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, następnie wyjąć z lodówki schłodzone ciasto ( podzielić je na dwie nierówne części . Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec na złoty kolor przez około 10 - 15 minut.

Po tym czasie wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika. Posypać je bułką tartą.

Przygotować jabłka:
Obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do nich cynamon i troszkę cukru. Dokładnie je wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód ciasta.

Następnie ubić pianę z białek na sztywno, dodać do piany budyń waniliowy i dokładnie zmiksować na jednolitą całość. Wyłożyć pianę z budyniem na masę jabłkową.

Na pianę kładziemy odsączone z soku połówki moreli z puszki.

Na morele skubiemy pozostałe ciasto z lodówki. Można też zetrzeć je na tarce ( tutaj jest już dowolność ).

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, aż ciasto nabierze rumianych kolorów.
Po upieczeniu sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

Po wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem.

SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 27.11.2015 08:01
wygląda pysznie
adelajda 22.12.2013 17:56
mi będzie smakowało :)
Alex_M 28.11.2013 16:21
fajne ciacho :)
Wacław 15.11.2013 10:51
na pewno pyszne było :-)
Dorota37 13.11.2013 17:40
jakie to dobre
fotoviderek 09.11.2013 10:07
Lubię ciasta z morelami :)
Łucja 04.11.2013 22:16
bardzo smaczne :)
Krzysztof15 04.11.2013 16:14
palce lizac
Mira85 04.11.2013 16:05
świetne na deser
bietka 04.11.2013 15:43
smaczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak