Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze śliwką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 20 dag
mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyż
cukier 1 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt

na kruszonkę

masło 10 dag
mąka 10 dag
cukier puder 10 dag

dodatkowo

śliwki węgierki 1 kg
cukier waniliowy do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwką

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wbić jajko i dodać dwa żółtka. Dodać pokrojone masło. Zagnieść ciasto, przez godzinę schłodzić w lodówce.
Krok 1 - Kruche ciasto ze śliwką foto
2
Rozwałkować, wyłożyć nim formę, nakłuć i podpiec przez 10 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Kruche ciasto ze śliwką foto
3
Zagnieść kruszonkę z podanych składników.
Krok 3 - Kruche ciasto ze śliwką foto
4
Śliwki opłukać wypestkować. Na podpieczone ciasto ułożyć śliwki, oprószyć cukrem waniliowym i gałką muszkatołową.
Krok 4 - Kruche ciasto ze śliwką foto
5
Posypać kruszonką.
Krok 5 - Kruche ciasto ze śliwką foto
6
Piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut.
Krok 6 - Kruche ciasto ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.10.2015 23:22
Dobre ciasto.
Agata3 21.05.2015 13:44
z herbatką zgra się idealnie :)
mysza75 21.05.2015 11:52
jakie pyszne ciacho do kawki
jagoda5913 21.05.2015 10:49
Świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak