Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z mirabelkami .

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
mleko 2 łyżki
cukier 130 gram
szczypta soli
żółtko jajek 1
jajko 1
zimne masło 250 gram
mirabelki 500 gram
opakowanie budyniu waniliowego
sok pomarańczowy 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z mirabelkami .

Mąkę i 125 gram cukru , sól , jajko i masło zagnieść na ciasto . Zawinąć je w folię i schłodzić 30 min . Mirabelki umyć i usunąć pestki . Budyń rozmieszać ze 100 ml soku . Resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru . Dodać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować jeszcze ok minuty . Dodać mirabelki , chwilę razem gotować . Połowę ciasta włożyć między 2 kawałki foli i rozwałkować tworząc koło o średnicy 26 cm . Formę do tarty posmarować tłuszczem . wyłożyć rozwałkowane ciasto , docisnąć . Wyłożyć masę z mirabelek i posypać 2 łyżkami cukru . Drugą część ciasta rozłożyć tworząc kawałki ciasta na wierzchu . Piec 30 minut w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 28.08.2013 15:09
Pyszne ciacho;)
Paolcia 28.08.2013 09:25
super przepis :)
joanna__s 28.08.2013 08:45
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam mirabelki. Muszę się wybrać do sadu, jest kilka drzew. I zrobić takie pyszne ciacho.
Renata9 28.08.2013 07:51
pyszne ciacho
Monika-twin 27.08.2013 23:55
uwielbiam sliwki
treonina 27.08.2013 23:34
bardzo jestem ciekawa jak smakuje - wygląda cudownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak