Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 2 sztuki
margaryna 200 g
cukier waniliowy 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
dżem morelowy

Porada

Po upieczeniu ciasteczka pozostawić przez chwilę na blaszce, aby nieco zesztywniały, gdyż zaraz po wyjęciu są dość miękkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu.

Z mąki, cukru białego i waniliowego, miękkiej margaryny, jajek, szczypty soli i z proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Z zagniecionego ciasta odrywać niewielkie kawałeczki robiąc z niego kulkę, rolując je w kuleczkę, w której następnie palcem robić dołeczek, wgłębienie (z ciasteczkami postępować identycznie jak podczas robienie klusek śląskich). Do dołeczka zrobionego w ciasteczku nakładać morelowy dżem. Z każdym ciasteczkiem postępować identycznie. Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Uformowane ciasteczka wypełnione dżemem przełożyć na blaszkę zostawiając między ciasteczkami odstępy, gdyż ciasteczka sporo urosną. Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut, aż się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 05.07.2014 01:01
Rewelacyjne :-)
Kikiriki 28.06.2014 13:10
świetny pomysł i wygląd!
Adamorek 25.06.2014 15:41
pyszne ciasteczka
Konczi 25.06.2014 14:45
Świetnie wyglądają, skusiłabym się na takie ciachunio do kawusi :)
Czyki 25.06.2014 14:36
Wyglądają na kruche i rozpływające się w buzi :):)
agnieszka214 25.06.2014 14:35
słodkości na deser
Marta1986 25.06.2014 14:23
pyszne slodkosci
Ola1young 25.06.2014 14:06
apetyczne te ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak