Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka maślane
KROK 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, 2 małe żółtka oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy na jednolitą masę. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
KROK 2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego dowolne kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra- dół) i pieczemy przez około 8 - 10 minut (do lekkiego zarumienienia).
* Ciasteczka dekorujemy dopiero po ostygnięciu. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i mogą się złamać. Po ostygnięciu twardnieją i dopiero wtedy możemy zabrać się do ich dekorowania.
KROK 3. Cukier puder dokładnie rozprowadzamy z sokiem z cytryny. Powstałą glazurą smarujemy ciasteczka i posypujemy wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami laskowymi. Do dekoracji świetnie sprawdzą się także gotowe pisaki cukrowe.
Życzę smacznego! :)