Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka lawendowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ryżowa 140 g.
mąka kukurydziana 140 g.
Mąka z tapioki 70 g.
ksylitol 50 g.
masło 230 g.
jajko 1 Szt.
lawenda suszona 1 Łyżka
Śmietanka kokosowa 1 Łyżka

Porada

Przed pieczeniem możemy posypać odrobiną brązowego cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka lawendowe

Suche składniki lączymy ze sobą i mieszamy. Zimne masło siekamy. Masło, jajko oraz śmietankę dodajemy do suchych składników, szybko wyrabiamy. Formujemy kulę, którą następnie owijamy folią aluminiową. Kule wkładamy na 20 minut do lodówki. Po schłodzeniu, dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy na grubość około 0,7-10 mm. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy z wierzchu cukrem trzcinowym. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut, ciasteczka maja być lekko przyrumienione. Po upieczeniu są bardzo kruche i delikatne, rozpływają się w ustach :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak