Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka cytrynowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 225 gram
cukier 150 gram
jajko 1 sztuka
mąka 312 gram
sól 1 szczypta
esencja waniliowa 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka cytrynowe

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (347°F).

2. Sparz cytrynę gorącą wodą i dobrze wyszoruj szczoteczką. Starkuj skórkę na małych oczkach.

3. W dużej misce utrzyj masło, śmietanę i cukier na puszystą masę.

4. Dodaj żółtka, mąkę, sól, wanilię i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

5. Jeżeli posiadasz maszynkę do robienia ciastek, napełnij ją masą ciasteczkową. Jeżeli (tak jak ja) nie masz tyle szczęścia, wypełnij masą worek cukierniczy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Łatwo nie będzie, gdyż masa jest twarda. Także tu kochane Panie, wykorzystajcie mięśnie swoich "brzydszych" połówek.

6. Wyciskaj ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem, zostawiając 1 do 2cm odległości pomiędzy nimi.

7. Piecz, aż ciasteczka będę lekko złotawe, około 7-10minut. Pamiętaj jednak że każdy piekarnik różnie piecze i po 5minutach zajrzyj, mogą już być gotowe.

8. Przełóż upieczone ciasteczka na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć.

9. Podawaj z moim musem czekoladowo-pomarańczowym. Niebo w gębusi! :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

haniaa 24.02.2013 16:42
Lubię takie
haniaa 24.02.2013 16:42
Lubię takie
Kulinarna Ja 30.01.2013 10:40
smakowite!
malaczarna23 29.01.2013 09:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak