Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka cytrynowe
2. Sparz cytrynę gorącą wodą i dobrze wyszoruj szczoteczką. Starkuj skórkę na małych oczkach.
3. W dużej misce utrzyj masło, śmietanę i cukier na puszystą masę.
4. Dodaj żółtka, mąkę, sól, wanilię i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
5. Jeżeli posiadasz maszynkę do robienia ciastek, napełnij ją masą ciasteczkową. Jeżeli (tak jak ja) nie masz tyle szczęścia, wypełnij masą worek cukierniczy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Łatwo nie będzie, gdyż masa jest twarda. Także tu kochane Panie, wykorzystajcie mięśnie swoich "brzydszych" połówek.
6. Wyciskaj ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem, zostawiając 1 do 2cm odległości pomiędzy nimi.
7. Piecz, aż ciasteczka będę lekko złotawe, około 7-10minut. Pamiętaj jednak że każdy piekarnik różnie piecze i po 5minutach zajrzyj, mogą już być gotowe.
8. Przełóż upieczone ciasteczka na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć.
9. Podawaj z moim musem czekoladowo-pomarańczowym. Niebo w gębusi! :)
Smacznego!