Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna typ 500 1 szklanka
mąka orkiszowa 1 szklanka
cukier brązowy 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania

Owoce

brzoskwinie w puszce 1 cała puszka
borówka amerykańska 250 g

Piana

białko 3 sztuki
sól 1 szczypta
budyń owocowy 1 opakowanie malinowego z cukrem

Kruszonka

mąka orkiszowa 3 łyżki
kakao 1 łyżeczka
cukier kryształ 3 łyżki
masło 3 łyżki

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką.

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier brązowy, dodać zimne masło, żółtka oraz proszek do pieczenia.
Krok 1 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
2
Wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Krok 2 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
3
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć ciasto.
Krok 3 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
4
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec na rumiano przez 15 minut.
Krok 4 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
5
Ostudzić ciasto i posypać bułką tartą.
Krok 5 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
6
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, dodać budyń malinowy z cukrem.
Krok 6 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
7
Każdą połówkę brzoskwini pokroić na cztery części i rozłożyć na cieście.
Krok 7 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
8
Rozłożyć pianę na brzoskwiniach.
Krok 8 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
9
Na pianę rozłożyć borówki amerykańskie.
Krok 9 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
10
Zrobić kruszonkę: mąkę orkiszową, kakao, cukier oraz masło rozgnieść między palcami.
Krok 10 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
11
Posypać kruszonką borówki amerykańskie.
Krok 11 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
12
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 35 - 40 minut.
Krok 12 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto
13
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !
Krok 13 - Kruche brzoskwiniowo - borówkowe z ciemną kruszonką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 01.09.2014 18:09
W sam raz do kawusi :):) i nic więcej nie potrzeba :):)
Lis 01.09.2014 18:04
Ekstra ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak