Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z kremem tuńczykowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 150 g, typ 630
mąka krupczatka 50 g
jajko 1
masło 100 g

Nadzienie

tuńczyk w sosie własnym 150 g, odsączony
jajko 2
szalotka 1
żółty ser starty 3 łyżki
majonez 2 łyżki
ketchup pikantny 1 łyżka
sól i pieprz

Dodatki

masło do smarowania foremek
rzeżucha

Porada

Spody można upiec dużo wcześniej (nawet 5-6 dni), należy je wtedy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku w chłodzie. Po nałożeniu kremu, zjeść jak najszybciej.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z kremem tuńczykowym

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysyp mąki, daj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
Krok 1 - Kruche babeczki z kremem tuńczykowym foto
2
Jajka ugotuj na twardo, obierz. Do misy blendera przełóż tuńczyka (bez zalewy), dodaj posiekane w kawałki jajka i szalotkę, ser żółty, dodaj majonez, pieprz. Zblenduj na pastę.
Krok 2 - Kruche babeczki z kremem tuńczykowym foto
3
Dodaj ketchup i dosmacz solą, zblenduj ponownie. Przełóż do miski, przykryj ją folią i wstaw do lodówki.
Krok 3 - Kruche babeczki z kremem tuńczykowym foto
4
Foremki o śred. 6 cm wysmaruj cienko masłem.
Krok 4 - Kruche babeczki z kremem tuńczykowym foto
5
Ciasto wywałkuj i wykrawaj koła pasujące do foremek. Wyłóż nim foremki. Dno ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blaszce od piekarnika. Jeśli nie masz tylu foremek, pieczenie podziel na dwa etapy.
Krok 5 - Kruche babeczki z kremem tuńczykowym foto
6
Spody podpiekaj w 200 st. C przez 14 minut. Wystudź. Wyjmij ostrożnie z foremek.
Krok 6 - Kruche babeczki z kremem tuńczykowym foto
7
Krem tuńczykowy przełóż do szprycy z końcówką. Na każdy spód nakładaj krem, dekoruj rzeżuchą.
Krok 7 - Kruche babeczki z kremem tuńczykowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.06.2016 11:46
cudne babeczki
dollce 08.03.2016 22:57
Fajna propozycja :)
Barbara13 08.03.2016 21:39
super pomysł
Bernadeta1 08.03.2016 19:44
podoba i się pomysł na smaczną przekąskę
Wacław 08.03.2016 17:27
ciekawy pomysł na przekąskę
Marta Ryżek-Kalkowska 08.03.2016 14:13
bardzo fajny pomysł.
Jadwiga/Jaga85 08.03.2016 13:25
pyszna propozycja
MałaMi89 08.03.2016 11:43
Wspaniałe ;)
ilka01 08.03.2016 11:37
pyszności :)
endzi
endzi 08.03.2016 11:20
Świetna przekąska!
Małgorzata92 08.03.2016 10:49
Pomysłowe :)
Futka 08.03.2016 10:15
Cudne i bardzo smakowite babeczki :)
Ola1984 08.03.2016 10:13
Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę.
bietka 08.03.2016 10:11
pyszne babeczki : )
bertpvd 08.03.2016 09:55
przepiękne są te Twoje babeczki :)
Anna169Hosz 08.03.2016 09:53
Cudne zdjęcie i cudne babeczki :)
Madzai 08.03.2016 09:49
Smaczna propozycja
gosia56 08.03.2016 09:08
super pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak