Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z kremem karpatkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KRUCHE BABECZKI

masło 3/4 kostki
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 2 szklanki
śmietana 12% 2 - 3 łyżki

KREM KARPATKOWY

mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 małe opakowanie
mleko 3,2% 500 ml
margaryna 1 kostka

Porada

Babeczki można upiec wcześniej i przechowywać je w pojemniku w suchym miejscu, a dopiero potem nadziać je kremem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z kremem karpatkowym

Kroki postępowania

1
Zanim zabierzesz się za robienie babeczek wyjmij masło z lodówki nieco wcześniej, aby było miękkie.
Do wysokiej miseczki lub innego naczynia przesiej mąkę pszenną oraz cukier puder.
Krok 1 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
2
Do przesianej mąki dodaj żółtka, śmietanę oraz pokrojone na średnie kosteczki miękkie masło.
Krok 2 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
3
Wszystkie składniki staraj się dokładnie połączyć za pomocą łyżki, a następnie ciasto zagniataj ręką na jednolitą masę.
Krok 3 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
4
Gdy ciasto zagnieciesz na jednolitą masę uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 - 40 minut.
Krok 4 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
5
Wychłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj z niego kółka.
Wykrojonymi kółeczkami wykładaj foremki na babeczki wysmarowane wcześniej tłuszczem.
Krok 5 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
6
Babeczki piecz na złoty kolor w temp 150 stopni
Krok 6 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
7
Gotowe babeczki dokładnie wystudź.
Krok 7 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
8
W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka.
Krok 8 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
9
W reszcie mleka dokładnie rozmieszaj mąkę pszenną. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu dodaj cukier z cukrem waniliowym.
Krok 9 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
10
Na gotujące się mleko wlewaj przygotowany wcześniej roztwór cały czas dokładnie mieszając. Ugotuj budyń, a następnie odstaw go do wystudzenia.
Krok 10 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
11
W makutrze dokładnie rozetrzyj za pomocą drewnianej kuli miękką margarynę.
Do roztartej margaryny dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
Całość ucieraj na jednolitą, puszystą masę.
Krok 11 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto
12
Przygotowanym kremem nadziewaj babeczki za pomocą szprycy.

Smacznego! ;)
Krok 12 - Kruche babeczki z kremem karpatkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.05.2014 16:30
bardzo lubię wszystkie słodkości z kremem karpatkowym.
Aleksandra/Olcia 02.05.2014 19:30
uwielbiam krem karpatkowy,babeczki z nim muszą być wyborne
Katarzyna59 02.05.2014 17:18
moje smaki, uwielbiam
Marta1986 02.05.2014 17:16
pyszne babeczki
IZABELA29 02.05.2014 17:04
z takim kremem na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak