Przepis i sposób przygotowania na: kruche babeczki / tartaletki z musem czekoladowym i suszonymi śliwkami
Mus. Czekoladę gorzką połamać na kostki i stopić na parze lub w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę kokosową (można ją zastąpić zwykłą śmietanką UHT 12% w ilości około 1/2 szklanki). Śmietankę i czekoladę połączyć mieszając łyżką na gładką masę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do białek wlewać gorącą czekoladę, miksując jednocześnie mikserem na niskich obrotach. Białka się lekko sparzą a wszystkie składniki dokładnie połączą. Masę wstawić do lodówki, aby stężała.
Na zimne babeczki nakładać wg własnego gustu i upodobnia śliwki kalifornijskie (w całości lub pokrojone) oraz mus czekoladowy.
Mus można nakładać w postaci łezki za pomocą 2 łyżek stołowych, ze szprycy lub zwyczajnie wypełnić babeczki łyżką i wygładzić nożem.
Gotowe, smacznego.