Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówki migdałowe z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kremówka 350 ml
cukier 2/3 szklanki
aromat migdałowy 3 krople
mak łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krówki migdałowe z makiem

Do wysokiego garnuszka wlałam kremówkę, cukier i aromat, postawiłam na ogień i mieszałam, aż do rozpuszczenia się cukru. Zmniejszyłam ogień i gotowałam mieszankę aż zaczęła gęstnieć i zmieniła kolor. Myślę, że zajęło mi to około 20 minut. Zrobiła się bardziej zbita i szklista, odchodziła od ścianek garnuszka przy mieszaniu. To czy masa jest gotowa można sprawdzić wylewając kroplę na zimny talerzyk. Jeśli zastygnie- to znaczy, że jest gotowa. Im dłużej gotujemy masę tym bardziej kruche krówki później otrzymamy. Więc należy uważać na czas gotowania.

Płytkie i nieduże naczynie smarujemy masłem i wylewamy tam masę krówkową, studzimy i wstawiamy do lodówki. Następnie kroimy je nożem.



Ja lubię takie lekko ciągnące, do żucia, cudnie obklejające zęby :-)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak