Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik na świąteczny stół

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuszka z królika 1 sztuka
duża marchew 1 sztuka
przyprawy
chrzan tarty 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
smalec 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Królik na świąteczny stół

Królika podzielić na porcje, posypać niewielką ilością soli i pieprzu czarnego, następnie obłożyć plastrami cebuli i marchwi, przykryć i odstawić 12 godz. Smalec rozpuścić i zrumienić na nim mięso oraz marchew z cebulą, wszystko razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, zalać wszystko gorącą woda tak, aby mięso było przykryte dodać kapelusz suszonego grzybka, kilka świeżych gałązek majeranku, 2 ząbki czosnku, dosypać 3/4 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczkę soli, przykryć i dusić na mały ogniu do miękkości u mnie trwało to ponad godzinę.
Kiedy mięso zmięknie wyjąć je z garnka i przecedzić płyn, czysty bulion ponownie postawić na ogniu dodać chrzan i zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować i ewentualnie dodatkowo doprawić.
Do gotowego sosu włożyć porcję mięsa i jeszcze chwilkę razem podusić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 10.04.2013 14:37
lubię królika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak