Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem i kapustą
Naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, mleko, wodę i jajko, zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny aby mąka napęczniała. Smażyć naleśniki z obu stron już na suchej patelni.
Farsz. Mięso z zielem angielskim, listkiem laurowymi i solą ugotować do miękkości. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, dodać listek, ziele i pieprz,ugotować do miękkości. Cebulkę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoto. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ugotowaną kapustę drobno pokroić. Do kapusty dodać cebulę, mięso, koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Należy dodać sporo pieprzu.
Tak przygotowany farsz rozsmarować na naleśnikach i delikatnie zawijać je w roladki. Jajka rozkłócić z mlekiem solą i pieprzem. Krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego!